--> Hielspoor: pijn onder de hiel | Tips hielspoor

Tips tegen hielspoor van lotgenoten

Steeds meer bezoekers van deze website laten mij weten hoe zij van de hielspoor af zijn gekomen, of wat veel verlichting geeft. Dat wil ik uiteraard graag met iedereen delen en daarom heb ik hieronder een aantal van deze tips verzameld.

Let op: deze tips zijn afkomstig van bezoekers van de website en zijn niet per se wetenschappelijk getest of aangeraden door artsen. Zodra wij merken dat bepaalde info afkomstig is van fabrikanten/distribiteurs zelf, zullen wij dit verwijderen. Toepassingen en gebruik zijn geheel op eigen risico.

Misschien helpt dit jou ook?

Truus
Ik heb een oplossing gevonden voor de problemen met pijn aan de archillespees en mogelijk helpt het ook bij hielspoor. Ik danste vele jaren en trainde een 4x per week. Na jaren kreeg ik last van een archillespees en dat wilde niet over tot ik in contact kwam met een trainer op een sportschool. In die tijd gebruikten ze veel preparaten in die scholen.
Hij gaf mij het volgende advies:
Ga over op vitamine C bruistabletten van 1000 mg.
Gedurende 3 dagen gebruik je over de dag verdeeld 3000 mg. Elke tablet oplossen in een glas water.
Als je last krijgt van diarree door deze hoge doses gebruik dan per dag 2000 mg.
Daarna ga je over op 1x 1000 mg tablet per dag.
Doe dit tot de pijn weg is.
Na 3 weken heb ik de training kunnen hervatten. Dat is voor iedere persoon anders. Ik heb echter ook andere sporters hiermee kunnen helpen. Gebruik daarna de tabletten als onderhouds dosis een enkele maal per week.
Ditzelfde geldt ook voor de peesplaat.
Op dit moment is de enige goede bruistablet van het merk Roter. Zonder suiker en toevoegingen.
Verkrijgbaar bij de goede drogist of apotheek of kijk bij www.roter.nl. Waarom dit helpt? Wij maken zelf namelijk geen vit.C aan. De 50 mg die je per dag eventueel zelf binnen krijgt via voeding is onvoldoende om onze cellen goed te houden en die hebben het heel hard nodig. Vraag je niet af hoe genees ik het, maar hoe voorkom ik het. Het ligt vaak in de vitaminen en mineralen. Vooral Calcium 500 mg met 250 mg Magnesium tegen kramp. Vit.C 1000 mg. Voor de spiercellen cq pezen.

Els
Ook ik heb last van een hielspoor. Eerst aan de linkervoet en nu aan de rechterkant. Ik zat al in de ziektewet. Nu heb ik bij de Action life care memory foom inlegzolen gehaald. Die gaan naar je voet staan. De zere plek onder de voet met iets verf gemarkeerd en daarna op de zool gaan staan. Op die bewuste plek even een klein stukje extra (van uitgeknipte zool) met dubbelzijdig plakband vastplakken. Het loopt zacht en de druk wordt daardoor een stuk minder en ook de pijn. Kosten 89 euro cent. Koopje toch?

Barbera
Nadat ik de verhalen op het forum had gelezen wilde ik ook mijn tip wel kwijt. Nadat bij mij verkalking in de schouders geconstateerd was en ik ook aan beide voeten hielspoor had. Heb ik mij laten behandelen voor shockwave therapie aan mijn schouders. Dankzij mijn fantastische therapeut (van oorsprong revalidatie arts) kreeg ik de tip om maar eerst schoenen van het merk MBT uit te proberen. Dit heb ik gedaan en binnen een week waren de klachten van de hielspoor niet zo pijnlijk meer. Binnen een maand was ik klachtvrij. Ik wissel de schoenen af met fittflops. Heb nu sinds een half jaar geen klachten meer.

Romain
Vijf jaar geleden had ik ook last van hielspoor aan mijn linkervoet, het was eerst vooral tijdens het fietsen dat ik pijn had (vreemd, maar is zo), ik deed verder ook helemaal niet aan sport. Naar de huisarts die me doorstuurde naar een specialist ter zake die er vervolgens niets van bakte. Ik kreeg zooltjes aangemeten maar die bleken achteraf helemaal fout te zijn en het probleem niet op te lossen, in tegendeel, ik kreeg voortdurend acute ontstekingen aan allerhande gewrichten in mijn beide voeten. ´s Avonds vaak voor de buis gezeten met de voeten in een bak koud water om de onstekingen te doen verminderen. Terug naar de "specialist" dan maar. Die lachte mijn klachten weg en merkte op dat bij sommige mensen dit probleem ook weer spontaan verdwijnt. Hij stelde voor om ontstekingsremmers en pijnstillers te nemen en verder af te wachten zodat de zooltjes hun werk konden doen. Ik slikte vanaf dan ook bijna voortdurend ontstekingsremmers en pijnstillers maar moest hier regelmatig mee ophouden vanwege maagklachten. Dan verergerden de hielspoorklachten ook meteen weer. Na een jaartje in deze ellende ging ik bij mijn huisarts klagen of hij toch niet een andere dokter wist want naar die eerste "specialist" wilde ik vooral niet terug. Ik kreeg een ander adres en had meer geluk. De jonge dokter moest niet lang zoeken naar de diagnose en had ook meteen een pasklare oplossing voor mijn probleem, hij leed namelijk zelf aan de zelfde kwaaltjes. Doorgezakte voet en overproneren waren de oorzaak van een flinke hielspoor. Met nieuwe zooltjes verdween de pijn geleidelijk. Het heeft toch nog zo´n jaar geduurd tot ik volledig pijnvrij was. Ook nu - vijf jaar later - voel ik vooral ´s avonds soms nog een onaangename druk onder mijn linkerhiel, maar de problemen zijn niet meer erger geworden. Ik ben zelfs beginnen hardlopen, zij het op een loopband en met zeer goede schoenen (geen aanbieding uit de supermarkt) die overproneren opvangen en aangepast aan mijn voeten dmv zooltjes. Ik geniet ontzettend van het lopen. Nog enkele tips: - Overgewicht is mogelijke belangrijke oorzaak (althans bij mij) - Draag altijd je zooltjes en heb wat geduld - Kies je schoenen voor je voeten en niet voor je ogen (geen trendy rommel kopen), vraag professionele hulp bij het kiezen van schoenen, enkel zooltjes in slechte schoenen helpt niet.

José
Ook ik heb al jarenlang last van hielspoor/peesplaatontsteking en gisteren was het weer zo heftig dat niet alleen mijn hiel, maar ook de rest van mijn voet, knie en eigenlijk mijn hele been pijn deed na een dag werken(staand beroep). Ik ben weer gaan zoeken op internet en kwam gelukkig op deze site, alles al geprobeerd, zolen, shockwave therapie, massage, een ijspack, maar ik vond 1 tip die ik nog niet had geprobeerd en dat waren fitflop slippers. Ik heb ze gisteren meteen gekocht en ben onder de indruk van het resultaat, mijn klachten zijn op de eerste dag al voor 90% verdwenen en ik kan pijnloos lopen. Voor mij dus nu weer even de gouden tip, fitflop slippers. Het is echt het proberen waard en ik bedank je voor deze site.

Pascal
Al een paar maanden last van hielspoor.Loop ook al een paar maanden mank. Thuis loop ik op Crocks, dit verzacht enigzinds. Zooltjes aangemeten, helpt mij niet, Hekla Lava pillen, helpt mij niet. Nu ben ik op aanraden van iemand naar de accupunturist gegaan, DRY NEEDLE en meteen resultaat. Loop niet meer mank, en pijn een stuk minder, nu 3 behandelingen gehad en nagenoeg amper pijn meer! Ze zetten wat naaldjes in je kuit ( de spier die naar de hielplaat toeloopt) en bewegen dat naaldje. Bij mij echt heel goed geholpen. Probeer het zou ik zeggen!

Ria
Deze tip is al heel oud. Mijn vriendin is 40 jaar pedicure en heeft hem in de opleiding geleerd. Ik kreeg van haar het advies om dit te proberen: Doe een keuken spons met de groene kant naar beneden in je schoen. Eerst is het wennen maar na een dag of 3 moet het beter gaan. Bij mij is het nu na 3 dagen nog wel pijnlijk maar de starters pijn is al veel minder. Een goedkope en makkelijke manier. Zeker het proberen waard.

Christel
Na 2 jaar weg te zijn geweest was de pijn er weer na een zomer leuke platte sandaaltjes te dragen. Terug om nieuwe steunzolen en gelijk maar fysio. Dit hielp niet en na 6 maanden van pijn, fysio, intapen, shockwave en ontstekingsremmende zalf een cortisone spuit. Geweldig, gelijk geen pijn meer. Ben nu 2 weken pijnvrij en ik heb het hardlopen gelijk weer opgepakt.Ik kan weer 45 minuten lopen. Volgende keer gelijk om een spuit dus.

Wim
De dag zelf dat ik hevige pijn kreeg onderaan mijn hiel werd mij opgemerkt dat het wel hielspoor kon zijn. Dit snelle ontdekken van de diagnose heeft mij geholpen om er ook snel vanaf te geraken. Ik heb de tips op uw website doorlopen en ben er direct verschillende tegelijk op een intensieve manier gaan toepassen:
1 stretchen van de achillespees
2 bij het zitten regelmatig met de voet rollen over een buisvormig voorwerp (dus niet vermijden om druk uit te oefenen op de hiel)
3 met ijs onder de hiel zitten gedurende 10 minuten
4 een warm voetbad nemen voor het slapen gaan
5 een ontstekingswerende gel op mijn hiel gesmeerd na het voetbad
6 calciumtabletten als voedingssupplement genomen
7 extra ondersteuning in de schoenen gelegd
Na 3 dagen had ik ’s nachts geen extra pijn meer.
Na 5 dagen is de pijn volledig weg. Ik merk alleen nog een lichte gevoeligheid in de hiel wanneer ik tijdens de oefening over een buis rol.
Na de onheilsberichten van mensen die er jaren mee sukkelen ben ik dus onmiddellijk zeer intensief begonnen met de eenvoudige behandelingen en dat heeft mij duidelijk geholpen.
Succes aan iedereen die er ook last van heeft!

Dea
Waar ik veel baat bij heb zijn de Fit Flop slippers, gelijk pijnloos lopen, een tip voor iedereen dus...

Bea
Vanuit mijn vak als oefenhterapeute cesar ben ik mij gaan richten op voetproblemen. Naast zooltjes, goed schoeisel, injectie wat soms afdoende kan zijn ben ik bezig gegaan met specifieke oefeningen gericht op de voet, het staan op de voeten en het looppatroon. Ik zoek samen met de cliënt naar de oorzaak van de klacht en dan vanuit het bewegingspatroon wat in de loop van de tijd is ontwikkeld. Door verbetering van de coordinatie en het looppatroon kunnen ook de klachten verminderen. (beacesar@live.nl)

Caroline
Ik heb een simpele oplossing: neem een lege fles of een deegroller en rol elke dag ’s morgens en ’s avonds 10 minuten met je voet eroverheen. Geloof me het helpt echt, ik heb al anderhalfjaar hielspoor en al steunzolen en shock wave therapie gehad. Ik doe dit nu 1 week en ik kan weer normaal lopen...

Elizabeth
Ik had afgelopen jaar Hielspoor aan beide voetzolen, ik kon amper lopen en voelde mij 80 jaar oud. Niets hielp, al die zolen van de Podoloog. Toen ging ik iedere avond hete voetenbaden nemen, ik voelde de pijn er uit komen en nu na een half jaar is de pijn weg. Ik kan weer goed lopen, neem nog steeds een heet voetebad, maar er komt geen pijn meer uit die zool, dus heet water geneest.

Wilfried
Ik heb sinds maart 2011 last van peesplaatontsteking (geen hielspoor dus). Vele dingen geprobeerd, zooltjes, accupunctuur, homeopatisch arts, diclofenac (helpt wel tot het moment dat je stopt met diclofenac), zalfjes, etc. Wat me echt geholpen heeft zijn cortisonen spuiten rechtstreeks in de pees (wel zeer pijnlijk!!!). Ik heb er eerst 3 gehad bij dr. Avenarius uit Almelo (Scheepvaartshuis tegen over de rechtbank). Toen was het over en ben weer begonnen met trainen. Ik ben echter veel te snel weer van start gegaan en na 4 weken was ik weer terug bij af en had wederom mijn peesplaat ontstoken. Weer voor 2 spuiten weer terug naar dr. Avenarius in Almelo en ben nu weer op een heel laag pitje begonnen met mijn trainingen. Heb nu echter een herstelprogrammatje gekregen van een Nederlandse toptriathleet. Hoop dat de onsteking wegblijft. Mijn advies is: kijk met een echo waar de ontsteking zit en de spuit erin. Begin echter als je pijnvrij bent op een heel laag pitje (zorg voor een goed programma!!) met je looptrainingen. Veel succes!!

Johan, Sportrevalidatie Hilversum
Als sportfysiotherapeut en manueel therapeut heb ik mij verdiept in de neurodynamica. Op basis van neurogene stoornissen ontstaan er vele klachten. Dit houdt vaak verband met een lichte prikkeling van de zenuwstructuur ergens in het verloop van de zenuw. Zeker als mensen ook bijkomende klachten hebben (gehad) als achillespeespijn, kuit- of hamstringpijn, bilpijn, rugpijn, etc. die in verband is te brengen met stoornissen van de zenuw, kan er met neurodynamica veel worden bereikt. Verder is het denk ik goed om te melden, dat het belangrijk is bij dergelijke klachten dat er onderscheid wordt gemaakt welke factoren de hielspoor veroorzaken. Zo kan er gericht een therapievorm worden ingezet. Wat wij bij ons in de praktijk zien, is dat hielspoor verband kan houden met bewegingsstoornissen van de enkel- en voetgewrichten, schoeisel, trainingsfouten, bewegingsstoornissen in de keten (knie/heup/wervelkolom) en de eerder genoemde neurodynamische stoornissen.

Wij hebben elke vorm van hielspoor op deze manier succesvol kunnen behandelen, ook mensen die al jaren klachten hadden en al vele therapievormen hadden geprobeerd.
Voor meer informatie kunt u mij bellen op 035 621 78 16 of onze website raadplegen: www.sportrevalidatie-hilversum.nl.

Diversen
Ik krijg diverse tips binnen over schoenen. Bepaalde schoenen schijnen toch een stuk fijner te lopen dan anderen voor mensen met hielspoor. Bijvoorbeeld Wolkies, FitFlops en Joya Schoenen.
Er zijn ook schoenen die jij bij de orthopedische schoenmaker kunt kopen, speciaal geschikt voor de diabetische voet. Omdat ze heel zacht zijn en een goed voetbed, schijnen ze ook zeer geschikt te zijn bij voetklachten.

Greet
Na een periode van verschrikkelijke hielspoorpijn aan beide voeten heb ik de oplossing gevonden en dat is de NACHTSPALK!!! Ik heb hem nu 3 nachten gebruikt en het is een wonder wat geschied is: IK HEB GEEN PIJN MEER bij het opstaan!!! Later op de dag nog een beetje pijn maar met mijn zooltjes (inmiddels 8 paar) is het prima te doen! Fantastisch, ik ben zo gelukkig. Echt geloof me, iedereen met hielspoor moet aan de nachtspalk, ik wist ervan, maar vond het zo vreemd dat de pezen de hele nacht op spanning gehouden moesten worden. Dat leek me niks... maar dat is dus wel het beste want dan krijgen ze ’s morgens niet die klap van het opstaan!
28 november 2011

Annette
Zoek een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in ‘dry needlen’. Helpt echt!! Snel resultaat. Ik ben er super blij mee, na ruim een jaar tobben met hielspoor aan beide voeten.
6 november 2011

Fred
Begin juni hielspoor opgelopen en uitgeschakeld voor verder trainen. Toevallig via kennis gehoord over Shock Wave therapie. Welnu, deze gevolgd en na 8 behandelingen weer voorzichtig pijnvrij weer begonnen met trainen. Voorlopig zeer positief over de gehele behandeling en resultaat.
3 november 2011

Elizabeth
Ik kreeg ook hielspoor, ik kon niet meer op mijn linkervoet staan. Ik ging hete voetenbaden nemen, liep op mijn crocs en nam pijnstillers in. Door die hete voetenbaden wordt alles weer soepel, de stijfheid en de pijn gaan er uit. Bij mij helpt dat gewoon. De ervaringen van mensen op het forum hielpen bij mij niet echt en ik dacht aan een simpel heet bad. Dat helpt. Wel twee keer per dag doen.
9 oktober 2011

Joke
Ook ik heb veel last gehad van hielspoor,met veel pijn bij het lopen en vooral ’s nachts bij het opstaan. Ik heb 2 maanden ’s nachts een strassburg sock aangedaan en heeft heel goed geholpen. Af en toe doe ik deze sock ’s avonds nog aan. Ik heb wel last gehad van gesprongen adertjes in mijn knieholten die ik binnenkort laat wegspuiten. Ik kan het je echt aanraden om deze sock te gebruiken
5 oktober 2011

Lucy
Ik loop nu alweer 9 maanden met hielspoor aan beide voeten, terwijl ik altijd goede Ecco schoenen draag. Diverse zooltjes van de schoenmaker en podoloog mochten niet helpen. Afgelopen mei besloot ik Shape Ups van Skechers uit te proberen. Gelukkig waren ze in de uitverkoop. Vanaf dag 1 heb ik veel verbetering met lopen gezien. Nu, na iedere dag Shape Ups gedragen te hebben( heb er zelfs sandalen van), kan ik zeggen dat ik pijnvrij loop. Een hele dag lopen is geen probleem meer. Als ik thuis kom gaan de Crocs aan, deze (oude) schoenen hebben een zachte zool. Helaas is op blote voeten lopen of “gewone” schoenen dragen uit den boze. Maar ik kan ermee leven. Ik krijg deze week mijn 5e fysiotherapiebehandeling met een apparaat dat trillingen geeft op mijn hak en op de holte onder de voeten. Volgens mij ben ik op de goede weg. Misschien een tip voor anderen?
23 augustus 2011

Yola
Ik heb al 20 jaar hielspoor. Ik had heel veel pijn, maar mijn redding zijn steunzolen. Ze moeten wel heel goed gemaakt worden. En als ik pijn krijg dan verhelp ik dat met acupunctuur. Ik hoop dat ik hiermee mensen kan helpen.

Monique
Ik ging strompelend de winkel in met mijn Birckenstocks, en wandelde zo soepel als een hinde naar buiten op mijn fitflops. Ik kon mijn voet helemaal niet meer afrollen, en nu na 4 weken durf ik soms zelf weer eens wat anders aan mijn voeten te doen. Wel heb ik, in de uitverkoop op internet want ze zijn erg duur (149,-) alvast laarsjes gekocht voor 89,- voor komende winter. En ze zijn nog leuk ook! Ik kan op mijn fitflops gewoon een wandeling van een uur maken zonder pijn!!!
24 juni 2011

Caro
Ook ik heb reeds 6 maanden last van hielspoor. Werkelijk alles uitgeprobeerd. Alle mogelijke zooltjes en inlegcups. Zolen bij podotherapeut laten aanmeten. Deze werkten zelfs averechts, nog meer last van pijnlijke hiel. Fitflops verergderden klachten ook. Nachtsok hielp ook niet. Waar ik baat bij heb zijn mijn birkenstocks slippers. Ik heb online ook nog de blauwe losse inlegzolen van birkenstock gekocht die ik in alle schoenen leg. Klachten zijn nog niet weg maar wel beduidend minder. Mijn tip koop comfortabele schoenen en leg er een birkenstockzool in. Omdat ik uitging dat de zolen van podotherapeut goed aangemeten waren heb ik onnodig te lang pijn gehad. Toen ik overstapte op birkenstock merkte ik verlichting van klachten.
20 juni 2011

Gerlinde
Onze zoon is 11 jaar jong en heeft helaas ook last van hielspoor. Hij heeft net 1 maand in het gips gezeten maar helaas na 3 weken weer pijn onder zijn voet gekregen. Hij heeft er niet dagelijks last van maar met name na een wandeling (die bij ons lang zijn omdat wij van wandelen houden)of na hard rennen dan vergaat hij van de pijn. Het toeval wil nu ook nog dat deze vorm van hielspoor ook nog eens het severs disease heet en gelet op onze achternaam hoop ik dat het dat het overgaat we dragen immers de naam al ons hele leven. Inmiddels heeft hij een nachtspalk en zijn wij zeer benieuwd of dit gaat helpen. Hij heeft hier al 2 jaar last van en de podotherapeut heeft tijdelijk voor een verlichting gezorgd dmv zooltje! Een mri scan en een ct scan konden geen duidelijke weergave geven van de pijnklachten hij klaagde namelijk ook dat er bovenop zijn voet pijn zat!Fijn dat je voor deze website hebt gezorgd het geeft veel voldoening dat de pijnen een naam hebben maar tegelijker tijd geeft het ook veel onrust. Hoe lang moet onze zoon van alles opzeggen... kickboksen, spelen buiten, wandelen etc... Ik hoop toch dat de tips van lotgenoten ons ook kunnen helpen ik ga er zeker wat van proberen. Bedankt alle mensen met de tips. En bedankt Jenny voor je site!

Sylvia
15 jaar geleden begon de ellende met hielsporen, als de ene weg was begon het aan de andere kant, jaren ben ik er mee bezig geweest. Niets hielp. Totdat ik naar een chiropracter ben gegaan die constateerde dat mijn rug niet helemaal recht stond. Na behandeling (niet een kraker) was ik ook van mijn hielsporen af, een verademing voor voeten en rug. Het moment dat ik denk weer last te krijgen maak ik een afspraak met de chiropracter en laat mijn rug en voeten weer nakijken.
13 april 2011

Linda
Vier jaar geleden had ik ook last van een hielspoor, vanalles geprobeerd, spuit in de hiel, maar dat hielp niet. Daarna ESWT behandeling gehad wat bij mij toen wel geholpen heeft, maar inmiddels liep ik er toen wel al 2 jaar mee. Een tijd geleden kreeg ik opeens pijn in mijn andere hiel met als gevolg dat ik de volgende ochtend niet meer kon lopen van de pijn. Ik raakte in paniek, omdat ik niet meer kon werken met deze pijn, ik ben zelf natuurgeneeskundig therapeut. Toen dacht ik bij mezelf niet bij de pakken neerzitten, je weet zelf genoeg van dieptemassage en triggerpointtherapie, misschien kan ik mezelf beter maken. Ik ben toen mijn onderbeen gaan masseren en daarbij een aantal triggerpoints in het onderbeen en onder de voet mee behandeld. Het resultaat was dat ik binnen 2 weken weer pijnvrij was, terwijl ik de vorige keer 2 jaar met pijn heb rond gelopen. Deze therapie helpt alleen als er sprake is van een overbelasting (peesplaatontsteking) en niet van een botuitwas. Door het goede en snelle resultaat dat ik had, ben ik me gaan toeleggen op de behandeling van pijn onder de hiel.
(4 april 2011)

Ans
Ik heb (had) aan beide voeten heel erg hielspoor, mijn linkervoet was daardoor al dik. Was ’s morgens minstens een half uur bezig om enigszins op mijn linkerteen te staan; lopen. Ga nu al weken 2 x per week naar een magnetiseur en het is al voor 90 % beter. Het is in een woord tot dusver geweldig. De tweede keer werd mij verteld dat ik er helemaal vanaf zou komen maar ik wel langere tijd in behandeling moest komen. Voor de kosten hoef je het niet te laten ik betaal maar een klein bedrag p.w. Het is de heer van Ommen in Klazienaveen Drenthe. P.S. Werk alle dagen (8 uur) heel veel loopwerk en ben 66 jaar .. Vr.gr. Ans Pijper Emmen
(22 maart 2011)

Marianne
Hallo mede-lijders aan hielspoor en peesplaatonsteking. Ik heb al zeker 2 jaar last van peesplaatontsteking, ik dacht dat het hielspoor was maar na een foto bleek dat niet zo te zijn.Ik heb echt alles geprobeerd: zolen van de podotherapeut, waterzolen, shockwave, massage van de fysiotherapuet, nieuwe zolen van een andere podotherapeut. Niets hielp, het werd alleen maar erger. Op dit forum las ik over Hecla Lava D6. Ik durfde het niet zo goed aan en had ook geen vertrouwen meer. Ik heb het met mijn huisarts overlegd (zij is ook homeopatisch huisarts) en ik gebruik het nu een dag of vier. En het wonder is geschied : ik ben al voor een deel van de pijn af! Ik mag wel zeggen voor 75%! Ik durf nog niet te hopen dat dit zo blijft maar ik ben voorzichtig optimistisch... Het vreemde met pijn is ook dat als je het niet hebt, je het vergeet. Zo verging het mij de laatste paar dagen. Ik heb het gewoon online besteld, bij de vitamin store. Maar het is vast op veel plaatsen verkrijgbaar! Ik kan natuurlijk niet garanderen dat het een ander ook helpt (en dat het bij mij zo blijft) maat het is het proberen waard. Ik wens jullie allemaal heel veel beterschap en een leven zonder hielspoor en peesplaatonsteking!
vriendelijke groeten van Marianne
(20 maart 2011)

Rianne
Ik heb vanaf januari hielspoor. Ik heb er vanalles aan gedaan en ik heb uiteindelijk van de orthopedisch chirurg een nachtspalk gekregen. Binnen twee weken was ik zo goed als van de pijn af. Voor mij werkt het geweldig. Ik doe hem aan, maar na 2 à 3 uur doe ik hem wel af omdat mijn voet dan toch wel pijn begint te doen. Maar omdat ik bijna geen last meer heb van de hielspoor blijf ik volhouden. Ik wil niet te hard juichen, maar ik ben heel tevreden zoals het nu gaat. Misschien is het voor lotgenoten een goed advies om naar een orthorpedisch chirurg te gaan.
(22 juni 2010)

Kim
Sinds enkele maanden heb ik last van hielspoor.Toen het kouder was heb ik siliconenzooltjes (met blauwe stip) in mijn schoenen gehad. Dit hielp goed tegen de pijn. Maar nu het warmer is wil ook graag leuke slippers net als ieder ander. Ik kreeg de tip om Fitflops te dragen. En inderdaad ze lopen (bijna) heerlijk. Qua draagcomfort kan je ze vergelijken met crocs, maar ze zien er heel leuk uit.Ze zijn niet goedkoop, tussen de €50,- en €70,-, maar je kan leuk en nog belangrijker vrijwel zonder pijn de zomer door.
(2 juni 2010)

M.
Na een jaar met een peesplaatontsteking van arts naar fysio te zijn gegaan en weer terug, na 1 (!!!) behandeling bij de osteopaat van alle klachten af. Wat een verademing! Bleek gewoon een kwestie van een verkeerde stand van een bot in m'n onderbeen. Was makkelijk te verhelpen (bot zat soort van op slot) door het los te maken. Een hele beleving om na een jaar weer pijnvrij te zijn. Het restje irritatie moet nog uit de peesplaat verdwijnen, maar ik kan alles weer doen, zonder halverwege de dag te strompelen van de pijn.
(1 juni 2010)

Wilna
Omdat ik vanavond weer een beetje last van hielspoor had dacht ik :kom ik zoek het nog eens op op google.
Zo kwam ik op deze site terecht, ik heb al jaren last van hielspoor maar nu gelukkig al een langere tijd in heel lichte mate. Ik heb steunzolen aan laten meten en die langere tijd gedragen. De klachten zijn echter veel minder geworden na een vakantie in Frankrijk waar we veel heuvel op moesten lopen, ook de wc op de camping was heuvel op. Het lijkt alsof deze oefeing dus echt helpt! Ik moet wel altijd goede schoenen dragen. Sinds 2 jaar draag ik fitflops. Die zijn voor mij geweldig, daar kan ik de wereld op rond. Ik had ze eerst alleen als slippers maar heb van de winter er ook de pantoffels van gekocht. Ik hoop dat iedereen ervan af komt want ik weet hoe verschrikkelijk zeer het kan doen; ik zie mij nog achter mijn man aan sjokken tijdens een wandeling. Ik kon niet meer en zou liever het laatste stukje gekropen hebben maar nu gaat het erg goed, al voel ik dat hele gevoelige puntje in mn hiel nog wel. (16 mei 2010)

Wim
Mijn remedie tegen hielspoor: bezoek een goede magnetiseur. Na twee behandelingen was ik, na 5 maanden ploeteren, er voor 80% vanaf.

Marian
Ook ik had enorm last van hielspoor, totdat ik ergens een tip heb gezien om kalktabletten te gebruiken. Ik blijf ze nu gebruiken, twee per dag, want ik ben er vanaf!

Petra
geweldig dat je deze mogelijkheid voor de mensen met hielspoor hebt geopend.
Ik heb er nu al een half jaar last van en herken meteen veel in de stukjes.
Het maffe is dat mijn dokter er niets van af weet en ik van mijn moeder moest horen wat het is toen ze er zelf drie jaar geleden last van had. Helaas was ik dat al vergeten.
Zij had erge baat bij injecties in de hak met een of ander middel en is er ondertussen helemaal van af.
De dokter raadde mij aan mijn hak te ontzien met mijn voet op een kussen leggen op de tafel.
Bij computerwerk een voetenbankje waarop ik alleen de tenen zet en vooral geen voeten op de tafel over elkaar leggen, of de ene knie over de andere met rechtop zitten, al is dat nog zo een gewoonte.
Dat helpt mij inderdaad, de pijn is echt veel minder. Dus, wie weet is het ook een tip voor iemand anders?

Tip bij rusteloze benen:
Een stel jaren terug had ik met regelmaat midden in de nacht vreselijke pijnlijke kramp in mijn benen.
Daar werd ik dan wakker van, moest mijn been dan stretchen en viel weer in slaap.
Of ik had van die stomme spiertrekkingen dat je ineens, met een schok, je benen optrekt.
Daar schudde het hele bed van. Ook altijd 's avonds op de bank, last van die stomme spiertrekkingen.
Toen hoorde ik op de radio een stukje over magnetisme en hoe dat je kan beïnvloeden.
Daarin zei de spreker ook iets over pijnlijke benen en dat het kan helpen metaal onder je bed te leggen.
Ik vond het wel maf, maar met het idee, baat het niet, dan schaadt het niet, toch maar een oude hamer, snoeischaar en nog iets van ijzer neergelegd.
Het helpt!
Dat is nu al meer dan tien jaar geleden en ik heb nooit meer last van kramp of van die rottige spiertrekkingen.
Wel nog 's avonds als ik moe ben, maar in veel lichtere mate. Ik ben laatst verhuisd maar heb het ijzer weer precies zo neergelegd en het helpt me nog altijd.

Marianne
Ik heb al jaren last van hielspoor en heb al van alles geprobeerd. Op aanraden van een fysiotherapeut gebruik sinds enige tijd HECLA LAVA D6 van VSM, tegen hielspoor. Ik ben nu aan mijn 3e potje tabletten (200 tabletten) begonnen en heel langzaam wordt de pijn nu minder. Ik durf het bijna niet te geloven, maar het lijkt te helpen!
Ook Emme heeft goede ervaring hier mee:
Mijn moeder vroeg of ik op internet haar ervaring wilde delen. Zij heeft al ruim 3 jaar hielspoor. Alle procedures van behandeling die er bestaan heeft zij doorlopen. Van second opinion, de injectiespuiten, spalken, gipsvoet, zooltjes, shockwavebehandeling etc. De laatste zomer was ondraagelijk voor haar. Ik besloot nog eenmaal over het internet te speuren. Ik stuitte in Frankrijk op een forum over hielspoor waar het homeopathische middel met Hekla Lava werd aangeraden. Twee weken geleden bestelde ik Hekla Lava D6 van VSM. Er werd erop geattendeerd dat de pijn de eerste 2 dagen zou verergeren, maar dat dit zou betekenen dat het de pillen haar werking had. Nu sinds 3 dagen loopt mijn moeder van ongeloof pijnloos door de kamer, vandaag gaat ze voor het eerst proberen zonder zooltjes.

Noëlle
Hoi Jenny, bedankt voor je mooie site met complete informatie! Toen ik hielspoor kreeg gaf mijn huisarts mij de tip: op Crocs gaan lopen. (Dit is geen reclameboodschap...) Ik moet zeggen dat dat mij enorm helpt, vooral 's ochtends als ik uit mijn bed stap. Verder heb ik veel baat gehad bij shockwave therapie via de podotherapeut. Ik ben er nu vrijwel vanaf.

Erna
ik heb vier jaar geleden last gehad van hielspoor nav een "sportief wandelen"-activiteit.
De pijn is op een gegeven moment, na twee maanden weggegaan. Zo'n 3 maanden geleden kwam het weer, heftig, terug. Dit keer kon ik geen aanleiding vinden. 's Ochtends erge "start" problemen en veel pijn bij het lopen. Van alles geprobeerd, klachten bleven. Zo'n anderhalf week geleden naar huisarts gegaan. Zij bracht sporttape aan onder de voet, 2 stroken, in de lengte van de voet terwijl de voet de houding had van normaal op de grond staan. Die dag er zo mee gelopen en ik had het gevoel dat het minder zeer ging doen. Ik heb wel nog een horizontale strip aangebracht in de voetholte omdat ik anders last had van het plakvermogen van de tape in de holte, los, vast, los, vast. Op het moment heb ik veel minder pijn, minder startproblemen, dus ik ga nog even hier mee door. Daarbij fiets ik nu met de hak op het pedaal, gebruik de hele voet bij het traplopen en bij het roeien op de roeimachine zorg ik er voor dat de voet meer in flexstand blijft, dus ook meer afzetten met de hiel!
Dit alles op advies van de huisarts. Een klein blokje wandelen heb ik een keer gedaan maar dat werd gelijk afgestraft met meer pijn. Na het lezen van deze website kwam ik deze eenvoudige tape toepassing niet tegen. Misschien heeft iemand er iets aan?

Leon
Ik heb ook enkele maanden last van een pijnlijke hiel. Twee weken geleden ging ik hiermee naar mijn huisarts en hij adviserde mij om een reepje schuimrubber van 2 cm dik en 1 cm breed in mijn schoen te leggen.
Gewoon met de vorm van de hak mee. En waarrempel de pijn is al een stuk minder.
De pijnlijke plek komt zo een beetje omhoog en krijgt wat rust.je kunt zelf experimenteren met het schuimrubber.

Brigitte
Ik begon begin vorig jaar last te krijgen van hielspoor. Het heeft maanden geduurd, voordat ik wist dat het hielspoor was, want ik had er nog nooit van gehoord.
Ik denk dat het bij mij gekomen is door het altijd op blote voeten en teenslippers lopen.
(Wij wonen nl. op Curacao)
Na veel experimenteren heb ik voor mij de oplossing gevonden. Ik loop zoveel mogelijk op schoenen, die de hiel steun geven (uitholling aan binnenkant hiel heeft mij geholpen, maar die ook aan de zijkant de hiel steun geven).
Ook heb ik nu teenslippers van het merk "Reef" gevonden, welke een zachte bovenzool hebben en waar ik vrijwel pijnloos op kan lopen. Het op blote voeten lopen doe ik zo min mogelijk, want dan krijg ik vrij snel weer last.

Monique
Ik heb al jaren last van hielspoor, eerst aan mijn rechtervoet en later links.
Ik loop thuis altijd op slippers van Birkenstock en dat gaf de meeste verlichting voor mij.Nu blijkt Birkenstock ook losse zooltjes te verkopen(13,-euro!)en ik heb die nu in mijn schoenen.Dat werkt perfect !
Ik heb een gezin en sta voor een klas van 34 kleuters, dus ben heeeel blij met deze zooltjes !!
Deze zijn verkrijgbaar in speciale winkels van Birkenstock.

Bep
Enkele jaren terug had ik ook last van hielspoor (net als bij sommige andere mensen had ik er ook nog nooit van gehoord) en werd door de dokter doorgestuurd naar de physio. Daar kreeg ik een of ander apparaat op mijn hiel gericht en moest ik zo bijna een half uur mee op mijn buik liggen. Ik denk dat het een soort hoogtezon was want het werd rood, en er zat een soort trilling in. Dat heb ik 3 maanden gedaan, twee keer in de week en na die tijd was het weg. Heel af en toe komt het even terug; een pijnscheut en het is weer weg. Meestal heb ik er geen last meer van, dat is al zeker zes of zeven jaar zo. Alleen heb ik nu de pijn in mijn rechtervoet. De eerste keer hielp de behandeling goed dus probeer ik het nog maar weer een keer. Misschien hebben andere hier iets aan.

Wilma
Misschien een tip want bij mij heeft het heel goed geholpen. Als je gaat slapen een opgerolde handdoek onder je voet leggen zodat je hiel vrij is van je matras.

Elisabeth
Ik heb van tijd tot tijd weer last van mijn hielspoor. Meestal betekent dit dat mijn zooltjes van de podotherapeut weer aan vervanging toe zijn. Ik gebruik dan een ontstekingsremmende creme op mijn hiel (bv huismerk apotheek of Voltaren. Dat helpt tegen de pijn en bestrijdt de ontsteking. Heb ik veel baat bij, wellicht jullie ook.

Pe
Nieuwe behandelmethode in onderzoek:

Deze nieuwe behandeling maakt gebruik van het 'Gravitational Platelet Separation systeem' (GPS systeem). Bij dit systeem wordt voorafgaande aan de behandeling van de patiënt zelf een kleine hoeveelheid bloed afgenomen. Dit bloed wordt in een speciale centrifuge gescheiden in verschillende componenten. Het concentraat met bloedplaatjes bevat veel groeifactoren. Deze groeifactoren kunnen de pezen heel goed gebruiken voor het herstel. Het concentraat met herstelfactoren wordt door middel van een injectie direct ingebracht op de plaats van de ontsteking.

Een soortgelijke behandeling wordt momenteel al gebruikt om operatiewonden beter te laten herstellen. In navolging van andere klinieken in den lande onderzoekt het St. Anna Ziekenhuis nu of deze methode ook goede resultaten oplevert bij chronische peesklachten. De behandeling met het GPS-systeem wordt vooralsnog op beperkte schaal ingezet bij chronische achillespeesklachten, bij langdurige irritatie van de peesplaat onder de voetzool (fascitis plantaris) en bij tenniselleboogklachten.
Bron: http://www.st-anna.nl/pages/persberichten.asp?rID=95&persberichtID=120

Louise
Gisteren hoorde ik van m'n collega dat haar man van zijn ook al 'n tijdje durende hielspoor is afgekomen door 'quantum touch' dat werkt via magnetiseren, daar schijnt ook 'n specialisatie van hielspoor bij te zijn.
er is 'n web site van, ik vond dat dat ook hier thuishoort. Zie: www.quantumtouch.nl

Margret
Ik wil je toch even laten weten dat ik wel enigzins verlichting heb gekregen door de zooltjes te dragen met de blauwe stip. Ik draag deze zooltjes boven op mijn aangepaste zooltjes van de podotherapeut.
Misschien een tip voor meerdere mensen?

Moesie
Ik heb een Strassburg Sock gekocht; da's een soort spalk, die ik vooral 's nachts droeg. Het sliep voor geen meter, maar als ik 's morgens opstond kon ik gewoon lopen!!! Na een paar maanden deed ik de sok alleen 's avonds op de bank aan (dan kon ik 's nachts tenminste lekker slapen!) maar het bleef helpen, ik kon de volgende morgen gewoon lopen!

En nu draag ik 'm helemaal niet, maar het gaat wonderbaarlijk goed! Oké, ik ben 's morgens misschien een beetje stijf, maar ik loop de rest van de dag vrijwel pijnloos rond. Maar, ik ben nog voorzichtig en maak geen verre wandelingen en werk gedoseerd in en rond het huis.

Meer tips zijn van harte welkom. Zie ook ons forum.