Hielspoor

"Klassiek hielspoor"

bron:http://www.latrobe.edu.au/podiatry/Radiology/enthesopathy.htmlOp een röntgenfoto is een haakje onder de voet waarneembaar. Dit noem je spina calcaneï. Het aanhangsel heeft zich gevormd door kalkafzetting aan de hiel. Op zich hoeft deze afzetting geen problemen te geven. Er zijn talloze mensen die hier onwetend mee rondlopen, zonder dat het irritatie oplevert.

Door verschillende oorzaken (zie hieronder) kunnen kleine scheurtjes ontstaan in de pezen. Het lichaam zal dit zelf proberen te herstellen en als dit proces lan duurt ontstaat er een kalkspoor (hielspoor). Op deze manier probeert het lichaam de aanhechting van de pees aan het bot te verstevigen. Op dat moment wordt er op een röntgenfoto een aanhangsel aan het hielbeen waargenomen. In feite is dit hielspoor dus niet de aanleiding tot een irritatie of ontsteking maar veelal het gevolg.

 

Oorzaken

Hielspoor valt onder de noemer: overbelastingsblessure. Dat wil zeggen dat intensieve belasting van de voet tot een irritatie of ontsteking kan leiden. Bijvoorbeeld door hardlopen of tennissen, maar ook door het uitoefenen van een staand beroep of intensief wandelen. Meestal gaat dit gepaard met schoenen die onvoldoende steun bieden aan de onderzijde. Of een verkeerde stand van de voet.