Symptomen en diagnose hielspoor

Eerste klachten: pijn onder de hiel

Die onstaan meestal 's ochtends bij het opstaan of na een langere autorit. De voet is erg stijf en kan al pijnlijk zijn. Meestal verdwijnt dit na enkele stappen en heeft u verder op de dag geen last meer.

Het verloop

Soms verdwijnen deze klachten vanzelf, maar helaas wordt het vaak na verloop van tijd steeds erger. Er ontstaat bijvoorbeeld ook pijn tijdens het wandelen of hardlopen. Meestal is dat vooral in het begin en verdwijnt de pijn tijdens de wandeling. Gaat u na afloop weer zitten kan de pijn terugkomen en de voet stijf worden. Dit is meestal het moment dat u de eerste keer een huisarts om raad vraagt.

Diagnose

Aan de hand van uw verhaal en de drukpijn onder uw hiel zal de arts al snel de diagnose hielspoor aan u meegeven. Of dat de pezen bij de aanhechtingen aan uw hiel geïrriteerd zijn. In sommige gevallen laat de arts meteen een foto maken, om te zien of u een 'klassiek' hielspoor heeft of dat er sprake is van een irritatie of ontsteking.

Symptomen van hielspoor bij ernstiger verloop

  • doorlopend pijn aan voet
  • niet goed de hak op de grond kunnen plaatsen
  • branderig gevoel aan de voet
  • vocht vasthouden onder de hiel
  • knisperingen onder de hiel ivm de kalkafzettingen
  • hevige pijn bij autorijden
  • snel een "slaapvoet"

Let op: Bij iedereen verloopt het weer anders. Het hangt geheel af van de persoonlijke situatie, het werk, eventuele sportactiviteiten enzovoort.. Ook hebben sommigen snel baat bij een bepaalde behandeling tegen hielspoor, terwijl anderen niet van de pijn lijken af te komen.

De kans is niet groot, maar er kunnen ook andere redenen zijn die de hielpijn veroorzaken.
Andere oorzaken van hielpijn kunnen zijn:
- Ziekte van Sevér (alleen bij kinderen tussen de 9 en 14 jaar);
- Stressfractuur (klein scheurtje in het hielbeen);
- Beknelde zenuw;
- Kneuzing of ontsteking van het vetkussen onder de hiel;
- Reumatische klachten (Ziekte van Bechterew).